SUPERPRZEPIS

Dorsz po grecku

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Dorsz po grecku Więcej zdjęć (5)

Dorsz w innym wydaniu. Można zamiast dorsza wykorzystać mintaja. Lekka, zdrowa i pożywna potrawa. O tym że trzeba jeść dużo warzy nie muszę nikogo przekonywać.W dorszu po grecku mamy moc witamin

Składniki:

Dorsz po grecku

 

  • marynata

 

  • 70 dkg dorsza filet
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek mąki
  • olej

 

  • warzywa:
  • 80 kg marchewki
  • 1/2 selery dużej
  • 1 pietruszka
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr przecieru pomidorowego domowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku
Do pojemnika przekładam rybę, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek,sól, pieprz. Odstawiam na noc rybę do lodówki w marynacie.Na drugi dzień obtaczam rybę w mące i smażę na oleju. Warzywa do farszu obieram i myję, ścieram na tarce jarzynowej. Cebule z marynaty przesmażam na oleju, dodaję warzywa starte i dalej przesmażam chwilę.Dodaję ziele i liście laurowe. Dolewam koncentrat pomidorowy, potem przecier stopniowo. Duszę na wolnym ogniu około godzinę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru. Na końcu wyjmuję liście i ziele. Do naczynia przekładam cześć warzyw, dodaję rybę połowę, znowu ryba i warzywa.Podaję na ciepło albo zimne
Dorsz po grecku
dorsz obtoczony w mące przed smażeniem na oleju
Dorsz po grecku
marchewka seler i pietruszka starte na tarce
Dorsz po grecku
warzywa przesmażone na patelnii z przecierem pomidorowym
Dorsz po grecku
kawałi ryby przełożone farszem z warzyw w naczyniu