olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Dorsz po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dorsz obtoczony w jajku i mące, a następnie smażony na rozgrzanym oleju, by w końcu trafić pod warstwę warzyw.

Dorsz po grecku

Składniki:

Dorsz po grecku

 

  • 1 kg dorsza
  • 2 cebule
  • 7 marchewek
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki Kucharka

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku
Cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję obrane i pokrojone w słupki: marchewki, seler i pietruszki, następnie podlewam niewielką ilością wody i duszę przez 15 minut. Dorsza myję, osuszam, kroję na kawałki, a następnie oprószam pieprzem i Kucharkiem oraz mąką. Filety obtaczam w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu filety przekładam na półmisek. Warzywa łączę z koncentratem pomidorowym, doprawiam solą i nakładam na filety.

Tagi:

jajko jajka dorsz