Sposób przygotowania:
Dorsz po grecku z modyfikacją
Filet dorsza przekroić na kawałki ( ok. 5 cm).Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Posolić , popieprzyć ,posypać papryką mieloną i oprószyć mąką . Usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Pokroić w ,, piórka „ cebulę. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Paprykę pokroić w paski , a pomidora w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę ,utarte warzywa i pokrojoną paprykę i pomidora. Chwilę smażyć . Podlać wodą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić 20 minut . Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem, papryką mieloną i maggi wg uznania .Zagotować . W pojemniku na spód wlać gorący sos , na nim ułożyć rybę , zalać resztą sosu. Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.