ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Dorsz po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast karpia (bo niektórzy go nie lubią) jest dorsz i to po grecku.

Dorsz po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz po grecku

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 kg cebuli
  • bułka tarta, mąka i jajka do panierki
  • sól, pieprz
  • margaryna lub masło klarowane do ryb
  • olej
  • Zalewa:
  • 4 szk wody
  • 1/3 szk octu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2/3 szk ostrego keczupu
  • 2/3 szk przecieru pomidorowego
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku
Ryby solimy i pieprzymy, rozcinamy na mniejsze kawałki i odstawiamy. W tym czasie cebule obieramy i siekamy na piórka, szklimy ją na połowie szklanki oleju (mozna dodać troszkę wegety ale nie jest to konieczne). Przygotowujemy zalewę i w tym celu dodajemy do garnka wszystko poza keczupem i przecierem. Gotujemy i dodajemy do zalewy zeszkloną cebulę, a następnie keczup i przecier. Wszystko mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Ryby obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym albo margarynie na złoty kolor. Po kilku godzinach jak zalewa bedzie zimna, przekładamy na półmisku warstwowo ryby i cebulę z zalewą i jemy na następny dzień. Moja zalewa nie jest bardzo octowa, nawet bym powiedziała, że mało go czuć, ponieważ u mnie w rodzinie nikt nie lubi octu. Smacznego
Dorsz po grecku
najpierw szkliłam cebulę co prawda na dwa razy bo patelnie były zajęte
Dorsz po grecku
w tym samym czasie robiłam zalewę pomidorową
Dorsz po grecku
Cebulę łączyłam z zalewą a potem wszystko zagotowałam
Dorsz po grecku
na koniec smazyłam opanierowane ryby na maśle