Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Dorsz po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna ryba również na wigilijny stół.

Dorsz po włosku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz po włosku

 

  • 2 średniej wielkości dorsze
  • 4 jagody jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • łyżeczka kminku
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • łyżka świerzo wyciśniętego soku z limonki
  • mąka, tłuszcz do smażenia, sól

Sposób przygotowania:

Dorsz po włosku
Rybę nie robi się długo, jedyny mankament, że trzeba ją odstawić w marynacie na conajmniej 4 godziny. Jak ktoś pomyśli o tym dzień wcześniej, to na następny obiad problem z głowy. Przyprawy utłuc w moździerzu. Dodać roztarty z solą czosnek, sok z limonkii wymieszać. Oczyszczone ryby dobrze nasmarować marynatą i wstawić do lodówki na conajmniej 4 h. Po wyjęciu panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Pycha - Smacznego! (Dobrze podać z ryżem lub risotto i surówką, np. z rukoli)
Dorsz po włosku
Dorsz po włosku
Marynujemy w przyprawach z przepisu

Tagi:

dorsz