Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dorsz w cieście piwnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z dorsza w cieście piwnym to element popularnego dania fish and chips. Ja zmieniłam jednak dodatki i podałam rybę z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

Dorsz w cieście piwnym

 

  • 3 filety z dorsza - każdy o masie ok. 200 g
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml piwa jasnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście piwnym

ETAP 1:

Dorsz w cieście piwnym
Przygotowujemy ciasto z mąki pszennej i piwa

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy piwo, sól i pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2:

Dorsz w cieście piwnym
Filety z ryby oprószamy z obu stron solą i pieprzem

Filety z ryby oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 3:

Dorsz w cieście piwnym
Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju

Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Dorsza podajemy z ulubionymi dodatkami - w klasycznym daniu fush and chips będą to frytki i sos tatarski, w mojej wersji dania - ziemniaki i fasolka szparagowa.