Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Dorsz w śmietanie z porem i koprem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny sposób na przygotowanie ryby. Dorsz w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem to idealny dodatek do ryżu, czy makaronu.

Dorsz w śmietanie z porem i koprem

Składniki:

Dorsz w śmietanie z porem i koprem

 

  • 4 świeże filety z dorsza
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 350 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz w śmietanie z porem i koprem

Smażenie ryby i pora

Dorsz w śmietanie z porem i koprem
Ryba i pory w trakcie smażenia na patelni

Rybę umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut do lodówki.

Pora pokroić w półplasterki, chwilę podsmażyć na maśle klarowanym. Gdy zmięknie, układać rybę. Smażyć na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowanie sosu

Dorsz w śmietanie z porem i koprem

Do obsmażonej ryby wlać śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Ostrożnie wymieszać.

Dusimy 5 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Tagi:

ryba danie