VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. Oto Bacalhau com natas.

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami

 

  • 300 g dorsza (u mnie mrożony)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex
  • 150 g twardego sera
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami
Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w 190*C.
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami
Dorsza gotujemy w mleku
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami
Ziemniaki kroimy w kosteczkę

Tagi:

sery ser dorsz