czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makaron z dorszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka, idealna na piątkowy obiad.

Makaron z dorszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z dorszem

 

  • 250g makaronu np. wstążka ząbkowana,
  • 1/2 kg filetu z dorsza,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100g żółtego sera,
  • pęczek koperku,
  • 3/4 szkl. śmietany 18%,
  • 2 łyżki przyprawy maggi,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron z dorszem
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.
Makaron z dorszem
W naczyniu żaroodpornym warstwami kłaśc skadniki
Makaron z dorszem
Calośc pieczmy około 20min w temp. 180st.