KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Dorsz w tempurze zawijany boczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawe połączenie boczku z rybą, zaskocz wszystkich wyjątkowym pomysłem.

Dorsz w tempurze zawijany boczkiem.

Składniki:

Dorsz w tempurze zawijany boczkiem.

 

  • plasterek boczku,
  • 30 gramów ugotowanego ryżu do sushi,
  • 40 gram świeżego fileta z dorasza,
  • sos sojowy do smaku,
  • łyżeczka najonezu,
  • łyżeczka sosu pomidorowego pikantnego,
  • zielenina do dekoracji,
  • sól, pieprz, cytryna do smaku.

Sposób przygotowania:

Dorsz w tempurze zawijany boczkiem.
Przygotowujemy dorsza w tempurze, tempurę przygotowujemy z 100 ml wody, koniecznie gazowanej, nada delikatności i chrupkości 70 gr mąki oraz 1/2 jajka. Fileta z dorsza doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny, gotowe kawałki obtaczamy w tempurze i wrzuć na dobrze rozgrzany olej na 3-4 minuty. Do okrągłej foremki układamy na ścianki plasterek boczku, dokładamy ugotowany ry z do sushi, w środku robimy palcem otwór, skrapiamy sosem sojowym i wkładamy kawałek gotowego dorsza w tempurze. Pomału wyciągamy z foremki i ukadamy na talerzu udekorowanym zieleniną, na górną część dodajemy majonez i sos pomidorowy. SMACZNEGO.