BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Dorsz z buraczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smażonego dorsza z dodatkiem ziemniaków i buraczków. Dorsz tak przygotowany polecam na pyszny obiadek .

Dorsz z buraczkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dorsz z buraczkami

 

  • filety z dorsza 4 kawałki,
  • sok z cytryna + kilka plasterków,
  • sól i pieprz,
  • jajka 2,
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • mleka 1/4 szklanki,
  • bułka tarta do panierowania +3 łyżki mąki,
  • tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:

Dorsz z buraczkami
Filety z dorsza umyć, następnie dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na 30 minut.

Następnie wymieszać bułkę tartą z dodatkiem mąki.

Filety z dorsza panierować w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i przyprawą do ryb. Następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.

Panierowane filety dorsza smażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony.

Usmażone filety odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku .

Podawać gorące w towarzystwie ziemniaczków i buraków, udekorowane plasterkami cytryny.
Dorsz z buraczkami
Filety umyte przygotowane do osuszenia i przyprawienia
Dorsz z buraczkami
Filety panierowane w jajku z dodatkiem mleka
Dorsz z buraczkami
Filety panierowane w bułce tartej wymieszanej z mąką
Dorsz z buraczkami
Panierowane filety smażone na gorącym tłuszczu
Dorsz z buraczkami
Filety usmażone gotowe do podania