czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Dorsz z grillowanymi warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowane szparagi są jędrne i chrupiące i mają lekko orzechowy smak, podane z dorszem i sosem porowym idealnie się komponują.

Dorsz z grillowanymi warzywami

Składniki:

Dorsz z grillowanymi warzywami

 

  • polędwica z dorsza, po kawałku na osobę
  • 1 młoda cukinia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 średni por
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • curry
  • przyprawa do ryb
  • olej

Sposób przygotowania:

Dorsz z grillowanymi warzywami
Dorsza, lub inną rybę, pokroić w kawałki obsypać przyprawą do ryb i odstawić. Pora drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnym oczku, wrzucić do rondla na średnio rozgrzaną oliwę, posypać solą i pieprzem, podsmażyć kilka minut, a następnie podlać wodą.

Gotować około 15 minut, a następnie do sosu włożyć kawałki ryby. Kiedy dorsz ugotuje się w sosie wyjąć go, a sos zmiksować za pomocą blendera.

Cukinię umyć i pokroić w plasterki, obsypać curry, skropić olejem i usmażyć na patelni grillowej. Z zielonych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a łodygi ułożyć na patelni grillowej, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i usmażyć. Dorsza podawać z grillowanymi warzywami i sosem.

Smacznego