Kasiapichci

Kasiapichci

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Pstrąg z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie lubię pstrąga ale ten podbił moje serce. Dobrze że miał dwie sztuki bo inaczej mąż zostałby bez obiadu.

Pstrąg z piekarnika

Składniki:

Pstrąg z piekarnika

 

  • 2 pstrągi
  • 40 g masła
  • koperek i pietruszka według uznania
  • sól pieprz czosnkowy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Pstrąg z piekarnika
Na początek pstrągi myjemy i osuszamy. Następnie na patelni rozpuścić masło ostudzić. 

Do masła dodajemy kilka kropli cytryny olej oraz sól pieprz pietruszkę i koperek.

Wszystko mieszamy dokładnie.

Czosnek kroimy w plastry. 

Cytrynę na pół później w ćwiartki i na plasterki.

Gdy mamy wszystko przygotowane środek ryby smarujemy masłem ziołowym i dodajemy czosnek zamykamy.

Górę ryby nacinamy w 4 miejscach. 

Każde miejsce napełniamy masłem a do środka wkładamy ćwiartki cytryny. 

Tak przygotowanego pstrąga układamy na papierze do pieczenia.

Polewamy masłem całą rybę.

Pieczemy w piekarniku w 180 st.

15-25 minut. 

Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na talerzu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go z frytkami oraz sałatą.

SMACZNEGO.



Pieprz czosnkowy możemy zastąpić zwykłym czarnym świeżo mielony i pokroić np. papryczkę chilli.