Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Ryba pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne filety z dorsza pieczone pod przykryciem z warzywami to lekki pomysł na obiad :) Jedna porcja to około 120kcal, 22g białka, 5g węglowodanów i 1.5g tłuszczy.

Ryba pieczona z warzywami

Składniki:

Ryba pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona z warzywami

KROK 1

Ryba pieczona z warzywami
Czosnek smażę na złoty kolor uważając, żeby go nie przypalić.

Marchew obrać, bakłażana i cukinię zostawić w skórce. Warzywa umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle.

KROK 2

Ryba pieczona z warzywami
Grubo starte warzywa podsmażam 3-4 minuty.

Do czosnku dodać starte warzywa, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i smażyć aż warzywa lekko zmiękną.

KROK 3

Ryba pieczona z warzywami
Rybę przyprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i odrobiną cząbru.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić mieszanką przypraw i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

KROK 4

Ryba pieczona z warzywami
W zależności od piekarnika piec koło 15minut.

Na rybie ułożyć podsmażone warzywa. Całość przykryć folią aluminiową i piec 12-15minut w 180°C.

KROK 5

Ryba pieczona z warzywami
Gotowa aromatyczna rybka :)

Rybę z warzywami podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego :)


Tagi:

dania ryby