sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Omlet z duszonymi szparagami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet z duszonymi szparagami jest smaczny i pożywny. Warto przygotować go w tym krótkim sezonie szparagowym.

Omlet z duszonymi szparagami

Składniki:

Omlet z duszonymi szparagami

Składniki

Sposób przygotowania:

Omlet z duszonymi szparagami
1. Szparagi kroimy w cienkie plasterki. Przez chwilę podsmażamy na maśle. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szparagi będą już miękkie, zdejmujemy pokrywkę aby odparować nadmiar wody.

2. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem. Doprawimy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną masła. Przykrywamy pokrywką.

3. Kiedy omlet będzie w połowie ścięty posypujemy go duszonymi szparagami i poszatkowana natką pietruszki. Trzymamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Następnie składamy go na pół. Możemy przewrócić na druga stronę i podsmażyć jeszcze przez chwilę.