Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna, delikatna ryba zapieczona z porem, która bardzo dobrze smakuje podana na przykład z ryżem.

Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw
Kroimy w kostkę cebulę, pora w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy około 5 minut na małym ogniu.

Filety z dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Na rybie kładziemy warzywa.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny, koperkiem i przyprawami. Wyjmujemy rybę, polewamy śmietaną i pieczemy jeszcze przez 15 minut. 
Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw
Pora kroimy w plasterki, cebulę w kostkę
Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw
Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę
Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw
Rybę myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu
Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw
Polewamy danie śmietaną i znów wstawiamy do piekarnika