Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Ryba pod chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczona ryba z dodatkiem szpinaku i lekkiej białkowej i chrupiącej chmurki, to kolejny pomysł na zdrowszy obiad. Jedna porcja ryby to około 130kcal, 29g białka, 0,5g węglowodanów i 1,5g tłuszczy.

Ryba pod chmurką

Składniki:

Ryba pod chmurką

 

Sposób przygotowania:

Ryba pod chmurką

KROK 1

Ryba pod churką
Szpinak podduszam dopóki woda całkowicie nie odparuje.

Do szpinaku dodać 1 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę ostrej papryki i łyżeczkę pieprzu białego. Całość poddusić przez 5 minut.

KROK 2

Ryba pod churką
Pokrojone kawałki ryby w przyprawach i soku z cytryny.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem cytrynowym, solą i sokiem z połowy cytryny.

KROK 3

Ryba pod churką
Ryba ułożona na szpinaku w naczyniu żaroodpornym.

Rybę ułożyć na szpinaku i odstawić na chwilę.

KROK 4

Ryba pod churką
Białka ubijam do uzyskania aksamitnej piany.

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i gałki muszkatołowej.

KROK 5

Ryba pod churką
Rybę piekę dopóki białko z wierzchu nie będzie lekko chrupiące.

Na rybę nałożyć ubite białko i całość piec 15 minut w 200°C z termoobiegiem.

KROK 6

Ryba pod churką
Pięknie pachnąca i smaczna rybka pod chmurką.

Gotową zapieczoną rybę podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)


Tagi:

ryba obiad danie