migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelii. Fajna i smaczna rybka w ciekawym wydaniu.

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą

 

  • 500 g filetu dorsza
  • majeranek
  • 100 g jarmużu
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło klarowane do smażenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami.
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
Etap 1 Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
Etap 2 Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł.
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
Etap 3 Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu.
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
Etap 4 Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni.

Tagi:

dorsz