Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Dorsz zapiekany w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dorsz w kompozycji z mocnymi serowymi aromatami

Dorsz zapiekany w sosie serowym

Składniki:

Dorsz zapiekany w sosie serowym

 

  • 3 filety z dorsza
  • 150ml śmietanki 30%
  • 50g sera mimolette
  • 4 kromki bagietki
  • ser brie
  • oliwa truflowa
  • czarny kawior
  • 1 żółtko
  • sok z połowy cytryny
  • świeży tymianek i koperek

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany w sosie serowym
Dorsza zamarynować w soku z cytryny i świeżym tymiankui koperku. Śmietankę podgrzać powoli dodając starty ser mimolette, Sos doprawić i na koniec zaciągnąć żółtkiem. Z filetów usunąć resztki marynaty, posypać solą i pieprzem i pokroić w mniejsze kawałki. w kokilkach rybę układać warstwowo, każdą warstwę polać łyżka sosu, Piec 25 min w 180 stop. Bagietkę skropić oliwą truflową i zrumienić lekko w piekarniku, na ciepłą bagietkę ułożyć kawałek sera brie, a na gotową zapiekankę ułożyć ''łezkę'' z kawioru,