Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na świąteczny stół polecam bardzo pyszną pieczeń drobiową, podaną z sałatką z buraczków i najlepiej ze świeżym pieczywem. Polecam.

Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką

Składniki:

Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką

Na pieczeń:

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania foremki

Na salatkę:

  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 słoiczek buraczków tartych
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką
1. Pieczeń: Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek obrany przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Soli dodałam jedną łyżeczkę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej foremki ( ja użyłam aluminiowej ) posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i oproszonej bułką tartą. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Pieczeń będzie gotowa jak będzie ładnie zrumieniona i będzie odchodziła od foremki. Upieczoną studzimy, wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry.

2. Sałatka: Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.

3. Podanie: Pieczeń podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego życzę.