Sposób przygotowania:
Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką
1. Pieczeń: Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek obrany przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Soli dodałam jedną łyżeczkę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej foremki ( ja użyłam aluminiowej ) posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i oproszonej bułką tartą. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Pieczeń będzie gotowa jak będzie ładnie zrumieniona i będzie odchodziła od foremki. Upieczoną studzimy, wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry.
2. Sałatka: Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.
3. Podanie: Pieczeń podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego życzę.
2. Sałatka: Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.
3. Podanie: Pieczeń podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego życzę.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Babeczka35
Polecam zrobić :)
Babeczka35
Bardzo polecam :) Jest pyszna :)
Czekoladka 2
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
Babeczka35
Dziękuję :)