BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam roladę drobiową nadzianą mięsem mielonym i mozzarellą. Mielone przygotowałam tak jak na klopsy. Rolada wyszła bardzo smaczna.

Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą  Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą

 

  • mielone 300 g,
  • jajko 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku ,
  • przyprawa do mielonego do smaku,
  • filet z kurczaka ,
  • sól i pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • mozzarella w kulce 1 op,
  • jajko do panierowania,
  • bułka tarta + 2 łyżki mąki do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mielonego.

Dodać jajko,obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz obrany przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość wymieszać dodając bułkę tartą.

Filet z kurczaka umyć, osuszyć, porozcinać a następnie rozbić na płat.

Płat delikatnie oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, następnie na płacie rozłożyć farsz z mięsa mielonego oraz plastry mozzarelli.

Całość ciasno zwinąć w roladę , w razie potrzeby spiąć wykałaczką.

Następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i panierować w bułce tartej z dodatkiem mąki.

Patelnię z olejem dobrze rozgrzać, włożyć roladę ,chwilę podpiec następnie zmniejszyć ogień i smażyć roladę na złoty kolor z każdej strony.

Po usmażeniu i przestudzeniu roladę pokroić na plastry.

Podawać do obiadu z ziemniakami i ulubioną surówką.
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy jajko,pokrojoną cebulę,czosnek i bułkę tartą, mieszamy
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, rozbijamy nakładamy farsz
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Na farsz nakładamy odsączoną z zalewy i pokrojoną w plastry mozzarellę
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Całość zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczką
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Roladę obtaczamy w rozbełtanym jajku
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Smażymy na rozgrzanym oleju, zmniejszając ogień
Drobiowa rolada nadziana mielonym i mozzarellą
Po usmażeniu i przestudzeniu kroimy roladę w plastry