Sposób przygotowania:
Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Królika dzielimy na części, myjemy i osuszamy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut.
Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut.
Po 40 minutach mięso odkrywamy, do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami. Pieczemy do miękkości mięsa.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %.
Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku według uznania. Mięso wkładamy do gotowego sosu. Podajemy z kluskami, ziemniaczkami itp.
Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut.
Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut.
Po 40 minutach mięso odkrywamy, do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami. Pieczemy do miękkości mięsa.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %.
Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku według uznania. Mięso wkładamy do gotowego sosu. Podajemy z kluskami, ziemniaczkami itp.
gusia1000