lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Też tak macie , że czasem szukacie czegoś ......... " nowego smaku" . Mam tak od czasu do czasu . Tym razem szukałam nowego smaku i znalazłam . Tak powstała ta pyszna drobiowa rolada .

Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim

 

  • pierś z kurczaka 900 g

 

 

  • ser wiosenny Czesławy Zarzeckiej. Jest to ser z suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem 300 g

 

 

 

  • sól pieprz i szczypta imbiru do smaku

 

 

  • Dodatkowo dratwa cienka

 

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim
Najpierw opłukujemy pierś pod wodą. Osuszamy pierś ręcznikiem papierkowym. Kroimy piersi w plastry i tłuczkiem tłuczemy ja to robie przez woreczek . Kładę na stolnicy piersi formując prostokąt . Obsypujemy piersi solą pieprzem i czerwoną papryką mieloną . Pieczarki myjemy i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oliwie z oliwek pieczarki , podlewamy je bulionem drobiowym. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w kosteczkę dodajemy do pieczarek i razem dusimy . Na końcu dodajemy ser z suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem pokrojony drobno w kostkę. Jak składniki się połączą ( ser rozpuści ) odsączamy przez sitko ze zbędnego soku . Przestudzony farsz kładziemy na całej powierzchni na piersi z kurczaka. Paprykę kroimy w paseczki i układamy w poprzek.Zwijamy w rulon , pomagałam sobie stolnicą silikonową. Po zwinięciu przekroiłam roladę na połowę i dratwą związałam (tak jak baleron) obydwie połówki. Przeniosłam na folie aluminiową i zawinęłam. Piekłam godzinkę w 200 stopniach. Rolada wyszła przepyszna . Podałam ja z surówka i ziemniaczkami z pieca w łupinkach pokrojonych w łódeczki .
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim
Pieczarki myjemy i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oliwie z oliwek pieczarki , podlewamy je bulionem drobiowym.
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w kosteczkę dodajemy do pieczarek i razem dusimy . Na końcu dodajemy ser z suszonym szczypiorkiem i pomidorkiem pokrojony drobno w kostkę. Jak składniki się połączą , znaczy że już gotowe
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim
Przestudzony farsz kładziemy na całej powierzchni na piersi z kurczaka. Paprykę kroimy w paseczki i układamy w poprzek.
Rolada drobiowa z pieczarkami i serem korycińskim
Zwijamy w rulon , pomagałam sobie stolnicą silikonową. Po zwinięciu przekroiłam roladę na połowę i dratwą związałam (tak jak baleron) obydwie połówki.