czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Gołąbki z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosną z młodej kapusty koniecznie przygotujcie gołąbki, ja nadziałam je mięsem z królika, które regularnie dostaję.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wystudzić, obrać mięso z kości i zmielić w maszynce. 

Kapustę krótko sparzyć, obrać liście i wyciąć najgrubszy nerw.

Ryż ugotować w 4 szklankach wody z 2 łyżeczkami jarzynki. Cebule obrać, posiekać i zeszklić. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania soku. 

Mięso, ryż, cebulę i pieczarki wymieszać doprawiając do smaku. Farsz zawijać w liście kapusty i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego