VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, o ciekawym smaku rolada drobiowa nadziana mięsem indyczym z morelami jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub święta. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno w formie pieczeni.

Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami

Składniki:

Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • Garść suszonych moreli
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra wędzona papryka
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami
Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przygotowujemy farsz z indyka. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem , bułką tartą i natką pietruszki. 

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe mięso mielone rozkładamy na filecie z kurczaka. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone morele. 

Całość zwijamy w ciasny rulon na kształt rolady. Wierzch rolady obsypujemy ostrą wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. 

Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Pieczemy szczelnie zamkniętą przez 45-50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię, tak aby wierzch ładnie się zarumienił. 

Tagi:

mięso danie