lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowa rolada z podwędzanymi śliwkami, serem, pietruszką i majonezem. Jak widzicie smaki są przeciwieństwem, za to idealne połączenie dla kubków smakowych.

Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

Składniki :

  • śliwki podwędzane suszone 12 szt

 

  • natka pietruszki 1 pęczek

 

  • majonez 4 łyżki

 

  • pieprz i sól do smaku

 

  • pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki )

 

  • ser gouda 300 g

Dodatkowo

 

  • jajo

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.

Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.Na ser kładziemy majonez 2 łyżki na każdą połówkę. Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie.

Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje.

Krok 2

Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażę przykryte pokrywką i duszę.

Ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi. Polecam roladę bo jest przepyszna.

Po usmażeniu i podduszeniu można śmiało ją pokroić :)

Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Na ser kładziemy majonez 2 łyżki na każdą połówkę.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem
Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi.Polecam roladę bo jest przepyszna.

Tagi:

mięso danie