Sposób przygotowania:
Drobiowe falbanki z orzechowym sosemETAP 1
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski.
ETAP 2
Paprykę myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazdo nasienne. Gotową dzielimy na niewielkie kwadraty (o boku oko 1,5cm).
Mięso oraz kawałki papryki nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
ETAP 3
Na talerzyku łączymy ze sobą ok 3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
ETAP 4
Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy sos.
ETAP 5
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do niej masło orzechowe. Gdy połączy się ona z cebulą całość podlewamy bulionem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.