jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To proste, kolorowe i smaczne szaszłyki! Orzeszkowy sos sprawia, że mięso nabiera oryginalnego smaku! Danie polecam jako przystawkę.

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • ok 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej
  • świeżo mielona morska sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

ETAP 1

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem
Umyte mięso dzielimy w pasy

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski.

ETAP 2

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem
mięso i paprykę nabijamy na patyczki

Paprykę myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazdo nasienne. Gotową dzielimy na niewielkie kwadraty (o boku oko 1,5cm).
Mięso oraz kawałki papryki nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 3

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem
Oddzielnie przygotowujemy przyprawy

Na talerzyku łączymy ze sobą ok 3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

ETAP 4

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem
Przyprawami z oliwa nacieramy szaszłyki

Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy sos.

ETAP 5

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem
Do cebuli dodajemy masło orzechowe

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do niej masło orzechowe. Gdy połączy się ona z cebulą całość podlewamy bulionem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.