Sposób przygotowania:
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Dodajemy do niej 0,5 kostki rosołowej. Do gotującej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę . Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut by miała czas dokładnie napęcznieć. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski. Śliwki w zależności jakie są wielkie dzielimy na 2-3 części. Mięso oraz kawałki śliwek nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy ze sobą 2-3 łyżki oleju, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C). Między czasie przygotowujemy gryczany sos. Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do momentu jak grzyby będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę oraz około ¾ szklanki wody. Kasze podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowaną miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
marietta