jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To połączenie pożywnego i zdrowe sosu z aromatycznymi szaszłykami. Uformowany w falbankę filet cieszy nie tylko podniebienie , ale i oczy!

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym

 

  • Wychodzi 7-8 szaszłyków
  • Składniki :
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
  • Jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • Około 20 sztuk śliwek suszonych (kalifornijska)
  • 5 dużych pieczarek
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 łyżka miodu,
  • Olej do smażenia i pieczenia,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 0,5 kostki rosołowej
  • Dekoracja:
  • Świeże listki selera,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Śliwka świeża,
  • Natka pietruszki,

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Dodajemy do niej 0,5 kostki rosołowej. Do gotującej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę . Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut by miała czas dokładnie napęcznieć. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski. Śliwki w zależności jakie są wielkie dzielimy na 2-3 części. Mięso oraz kawałki śliwek nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy ze sobą 2-3 łyżki oleju, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C). Między czasie przygotowujemy gryczany sos. Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do momentu jak grzyby będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę oraz około ¾ szklanki wody. Kasze podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowaną miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
na przygotowane wykałaczki nabijamy paski filetu oraz pokrojone sliwki
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
szaszłyki smarujemy przygotowanym olejem z miodem i czosnkiem, oprószamy przyprawami
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
Do przysmażonych pieczarek dodajemy kasze oraz wodę.
Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym
Ugotowana kaszę wraz z pieczarkami miksujemy