światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Drobiowe flaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa mięsna sprytnie udaje tradycyjne flaczki.

Drobiowe flaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe flaczki

 

  • 2 udka z kurczaka
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • woda
  • kostka rosołowa
  • pół ostrej papryczki
  • mieszanka warzywna
  • majeranek
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Drobiowe flaczki
Umyte i pozbawione skóry mięso gotujemy z kostką rosołową i warzywami jak na tradycyjną zupę. Po 15 minutach wyławiamy mięso, czekamy aż ostygnie, oddzielamy od kości i kroimy w cienkie paski, żeby przypomniały flaczki.
Wrzucamy je z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sporą ilość majeranku (można użyć także przyprawy do flaków), pieprz ziołowy oraz sos sojowy i pół ostrej papryczki. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut.
Podajemy z chlebkiem.
Drobiowe flaczki
Gotujemy wywar z warzyw i mięsa, jak tradycyjną zupę.
Drobiowe flaczki
Ostudzone mięso kroimy w cienkie paski, zupełnie jakflaczki.
Drobiowe flaczki
Pokrojone mięsko wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu.
Drobiowe flaczki
Pamietajmy o dodaniu dużej ilości majeranku, w którym tkwi aromat zupy.