Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drobiowe kieszonki z fetą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odmiana dla kotletów :) Takie kieszonki można przygotowywać z różnymi farszami, a za każdym razem będą miały zupełnie inny smak.

Drobiowe kieszonki z fetą i koperkiem

Składniki:

Drobiowe kieszonki z fetą i koperkiem

 

  • 1 sztuka pierś z kurczaka,
  • 1/5 szklanki woda mineralna gazowana,
  • 1 szklanka bułka tarta Prymat,
  • 1 szklanka mąka,
  • 2 sztuki jajko,
  • 3 łyżki koperek siekany,
  • 15-20 dag feta,
  • do smażenia olej,
  • 2 łyżeczki przyprawa do kurczaka Prymat,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 1 łyżka natka pietruszka Prymat

Sposób przygotowania:

Drobiowe kieszonki z fetą i koperkiem
Pierś z kurczaka dzielimy na porcje. Każdą z porcji nacinamy tak, żeby postała kieszonka. Mięso oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Fetę rozdrabniamy widelcem i mieszamy z posiekanym drobniutko koperkiem. Tak przygotowany farsz z fety nakładamy do kieszonek, spinamy je wykałaczką. Kieszonki obtaczamy w mące, następnie w jajku wymieszanym z wodą mineralną( można jej dodać nieco mniej) i suszoną natką pietruszki, następnie obtaczamy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kieszonki z obu stron na złoty kolor. Do farszu z fety możemy dodać także inne przyprawy lub szpinak.