Sposób przygotowania:
Eintopf warzywny z kurczakiem
W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym.
Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie. Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym.
Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.
Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie. Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym.
Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.
zbysiowa
Jagodowa
Magdalena88