kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Eintopf warzywny z kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam dania jednogarnkowe! Przygotowuje się je szybko i łatwo a smaki poszczególnych składników świetnie się przegryzają i uzupełniają.

Eintopf warzywny z kurczakiem

Składniki:

Eintopf warzywny z kurczakiem

podstawowe

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do obsmażenia
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 kalarepy
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 1/ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 4 pomidory lub puszka pelatti
  • sos sojowy
  • sos słodko-kwaśny
  • czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek

Sposób przygotowania:

Eintopf warzywny z kurczakiem
W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym.

Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie. Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.

W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym.

Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.  

Tagi:

mięso danie