LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

drobiowe świderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne jako gorąca przekaska, dla dorosłych i dla dzieci. Fajna odmiana dla tradycyjnych kotletow. Polecam.

drobiowe świderki

Składniki:

drobiowe świderki

 

  • 2 duże filety z kurczaka
  • maka krupczatka do panierowania
  • 1 litr oleju do smazenia
  • 2 lyzki miodu
  • 5 ząbkow czosnku
  • 1 lyzeczka imbiru(niekoniecznie)
  • 1 szklanka sosu sojowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

drobiowe świderki
Przygotowujemy zaprawę; Miód rozcieramy z obranymi i rozdrobnionymi zębkami czosnku, wsypujemy imbir, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w cienkie podłużne paski. Wrzucamy do zaprawy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie mięso co jakiś czas należy przemieszać. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Mięso wyjmujemy z zaprawy, lekko osączamy i obtaczamy w mące, nadmiar lekko strzepujemy. Wrzucamy na gorący tłuszcz ,wyjmujemy zrumienione, odsączamy na bibule kuchennej. Przed podaniem wykładamy na ładnie udekorowany półmisek np.liściami sałaty. Podajemy z sosem majonezowym.