aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Drobiowe szaszłyki z małych roladek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne i efektowne szaszłyki

Drobiowe szaszłyki z małych roladek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowe szaszłyki z małych roladek

 

  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 1 por,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 1 kabanos,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • 4 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Sposób przygotowania:

Drobiowe szaszłyki z małych roladek
Piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Drobiowe szaszłyki z małych roladek
układamy podgotowany por na każdej rozbitej piersi
Drobiowe szaszłyki z małych roladek
układamy kabanosa, żółty ser, parykę oraz suszone pomidory
Drobiowe szaszłyki z małych roladek
smazymy roladki z obu stron na patelni....