Sposób przygotowania:
Kurczak chili z bakłażanem
1. Ryz gotujemy 5 minut.
2. Udka z kurczaka myjemy i wycinamy z nich kości. Jeśli używamy innych części kurczaka, również musimy zadbać, żeby były wyfiletowane. Solimy.
3. Obsmażamy na oleju z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju pozostałym po obsmażaniu kurczaka. Dodajemy podgotowany ryż i smażymy aż ryz zacznie nabierać koloru. Przekładamy do naczynia, przykrywając mięso.
5. Obie papryki chili pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w krążki. Paprykę czerwoną kroimy w paski, a bakłażana w półplasterki.
6. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Chwile dusimy razem i przekładamy na wierzch naczynia żaroodpornego.
7. Przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 45 minut.
8. Podajemy z zasmażana czerwona kapustą. Pyyycha!
2. Udka z kurczaka myjemy i wycinamy z nich kości. Jeśli używamy innych części kurczaka, również musimy zadbać, żeby były wyfiletowane. Solimy.
3. Obsmażamy na oleju z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju pozostałym po obsmażaniu kurczaka. Dodajemy podgotowany ryż i smażymy aż ryz zacznie nabierać koloru. Przekładamy do naczynia, przykrywając mięso.
5. Obie papryki chili pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w krążki. Paprykę czerwoną kroimy w paski, a bakłażana w półplasterki.
6. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Chwile dusimy razem i przekładamy na wierzch naczynia żaroodpornego.
7. Przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 45 minut.
8. Podajemy z zasmażana czerwona kapustą. Pyyycha!