suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Drobiowe wątróbki podsmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, niedrogie i wartościowe danie.

Drobiowe wątróbki podsmażane

Składniki:

Drobiowe wątróbki podsmażane

 

  • 50 dag wątróbek z kurczaka;
  • 3-4 łyżki oleju;
  • 1 i 1/2 łyżki maki pszennej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 jabłko świeże;
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Drobiowe wątróbki podsmażane
Cebulę kroimy w cienkie krążki i podsmażamy ok 3 min na oleju. Następnie dodajemy pokrojone również w cienkie plasterki jabłko, doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy, jabłko i cebulę majerankiem i dusimy wszystko pod przykryciem, do czasu, aż jabłka będą miękkie. Wątróbki drobiowe myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy mąką i lekko solimy, następnie kładziemy na dobrze rozgrzany olej i podsmażamy, do momentu, aż się zarumienią z obydwu stron. Po upieczeniu wyjmujemy wątróbki na talerz, a na wierz układamy upieczone wcześniej jabłko z cebulą, podajemy gorące.