Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Drobiowo-wołowy rosołek Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny rosołek znakomity na przeziębienie o tej porze roku.

Drobiowo-wołowy rosołek Edzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowo-wołowy rosołek Edzi

 

  • 30 dkg mięsa wołowego na rosół
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 1 por ok 20 cm
  • 1 cebula mała
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól
  • pieprz świerzo mielony
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie (250g) makaronu nitki

Sposób przygotowania:

Drobiowo-wołowy rosołek Edzi
Mięso opłukać i włożyć do garnka. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy płuczemy i wrzucamy do mięsa. Por oczyszczamy, płuczemy i również wrzucamy do mięska. Wsypujemy pieprz kolorowy, dodajemy liść laurowy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2, 5 godzinki. Po ok godzinie gotowania dodajemy sól. Kiedy mięsko wołowe jest miękkie przecedzamy rosół. Ewentualnie doprawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Posypujemy natką pietruszki.
Drobiowo-wołowy rosołek Edzi
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
Drobiowo-wołowy rosołek Edzi
Warzywa obieramy myjemy i dodajemy do mięsa
Drobiowo-wołowy rosołek Edzi
Gotowy rosół przecedzamy przez sitko, żeby był "czysty"