Sposób przygotowania:
Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonkąPrzygotowanie rozczynu drożdżowego:
W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i szczyptę soli.
Wyrabianie ciasta:
Wyrabiamy rękoma ciasto, gdy ciasto będzie odstawało od dłoni to przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczenie ciasta:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie wysmarowanej tłuszczem formy. Smarujemy dżemem.
Przykrywamy kolejną porcją ciasta i ponownie smarujemy dżemem. Na koniec przykrywamy ostatnim płatem ciasta.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ponad 1 godzinę, sprawdzając stopień upieczenia drewnianym patyczkiem.
Smacznego