Sposób przygotowania:
Chałka z kruszonką i rodzynkami
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru , wymieszać odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka , żółtka , resztę cukru i mąki , sól , wanilię , wyrabiać . Masło roztopić i wystudzić , rodzynki sparzyć , osuszyć na papierowym ręczniku , cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę . Wystudzone masło , rodzynki , skórkę cytrynową dodać do ciasta . Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , uformować wałeczki i spleść chałkę . Ponownie odstawić do wyrośnięcia . KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę . Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką . Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem )
zbysiowa
Bo
I to jest właśnie coś co moi chłopcy lubią najbardziej :)
Dziękuję Madziu bardzo :))
czekoladka_m
Bo
Domowa najlepsza :))))
gosia56
Bo
Gosiu skubnij tam gdzie najwięcej kruszonki :)) bo to najlepsze :))))
gosia56
Bozenko dawno to zrobiłam bo się bałam ze braknie pycha;)))
0
Bo
Bo
iziona
Bo
Dziękuję :)))) Moja też podczas pieczenia odrobinę się " rozkraczyła "..:))))
edytaha
Bo
Edytko dziękuję :)))