SUPERPRZEPIS

Chałka z kruszonką i rodzynkami

  • 13
  • Bo
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chałka z kruszonką i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Chałka drożdżowa z kruszonką, rodzynkami i skórką cytrynową - moja propozycja na śniadanie lub z kawą, kakao czy szklanką mleka

Składniki:

Chałka z kruszonką i rodzynkami

 

 

  • KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • roztrzepane jajko do posmarowania chałki

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką i rodzynkami
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru , wymieszać odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka , żółtka , resztę cukru i mąki , sól , wanilię , wyrabiać . Masło roztopić i wystudzić , rodzynki sparzyć , osuszyć na papierowym ręczniku , cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę . Wystudzone masło , rodzynki , skórkę cytrynową dodać do ciasta . Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , uformować wałeczki i spleść chałkę . Ponownie odstawić do wyrośnięcia . KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę . Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką . Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem )
Chałka z kruszonką i rodzynkami
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem
Chałka z kruszonką i rodzynkami
Podawać z kawą , kakao lub mlekiem ........

Tagi:

jajko jajka