dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bez dodatku masła. Zamiast niego dodałam mascarpone. Wyszło wilgotne, bardzo lekkie, miękkie ciasto. Radzę raczej nie rezygnować z rodzynek bo samo ciasto nie jest bardzo słodkie.

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe

Składniki:

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe

ciasto

Sposób przygotowania:

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wyłożyć mascarpone, wymieszać. Wlać mleko, dodać żółtka, mleko, sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wsypać rodzynki, ponownie wyrobić, wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.