Sposób przygotowania:
Drożdżowe babeczki z makiem
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut aby podrosły. Masło lub margarynę roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże wyrośnięte, żółtka utarte, szczyptę soli i wyrabiać ciasto.
Pod koniec dodać stopione masło i zapach cytrynowy lub pomarańczowy.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 130 -50 minut.
Wyrośnięte wyjąc z miski wyrobić jeszcze raz i wycinać kółka i nakładać masy makowej.
Zlepić i włożyć do wysmarowanych foremek na babeczki.
Pozostawić chwilę po wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w 190 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże wyrośnięte, żółtka utarte, szczyptę soli i wyrabiać ciasto.
Pod koniec dodać stopione masło i zapach cytrynowy lub pomarańczowy.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 130 -50 minut.
Wyrośnięte wyjąc z miski wyrobić jeszcze raz i wycinać kółka i nakładać masy makowej.
Zlepić i włożyć do wysmarowanych foremek na babeczki.
Pozostawić chwilę po wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w 190 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.