jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Drożdżowe babeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczenie takich babeczek nie wymaga dużych umiejętności w pieczeniu i przygotowywaniu , warto więc zrobić coś swojego .

Drożdżowe babeczki z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z makiem

 

  • Mąka 400 g
  • jajka 4 szt.
  • sól szczypta
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 150 g
  • zapach cytrynowy lub pomarańczowy
  • masę makową z puszki 1 szt.
  • drożdże świeże 3 dkg
  • cukier puder do posypania
  • mleko 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z makiem
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut aby podrosły. Masło lub margarynę roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże wyrośnięte, żółtka utarte, szczyptę soli i wyrabiać ciasto.

Pod koniec dodać stopione masło i zapach cytrynowy lub pomarańczowy.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 130 -50 minut.

Wyrośnięte wyjąc z miski wyrobić jeszcze raz i wycinać kółka i nakładać masy makowej.

Zlepić i włożyć do wysmarowanych foremek na babeczki.

Pozostawić chwilę po wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w 190 stopniach.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe babeczki z makiem
Na drugie śniadanie do szkoły można zapakować taką babeczkę