Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Miodownik z masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto miodowe kojarzy mi się z dzieciństwem - moja mama przekładała je masą z kaszy manny. Teraz w mojej rodzinie króluje miodownik przekładany masą serową.

Miodownik z masą serową

Składniki:

Miodownik z masą serową

Ciasto miodowe

Masa serowa

  • 1 kg sera mielonego na sernik
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru

Polewa + orzechy

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą serową
Przygotowanie placków miodowych

Roztapiamy masło przeznaczone na placki, łączymy je z miodem. Studzimy. Łączymy z mąką pszenną, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.

Odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 3 blaty. Każdy pieczemy oddzielnie, w 175 st.C, po ok. 15-17 minut.

Studzimy.

Przygotowujemy masę serową. Proszek budyniowy wsypujemy do mleka, dokładnie mieszamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a następnie ser. Masę gotujemy. Wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mleko z budyniem, gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. 

Placki miodowe przekładamy masą serową. Na wierzchu ma być placek miodowy. 

Robimy polewę. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło. Ciasto polewamy polewą. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami. 

Ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy placki miodowe zmiękną.

Tagi:

ciasto