jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne drożdżowe bułeczki lubią je dzieci

Drożdżowe bułeczki

Składniki:

Drożdżowe bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki
Z drożdży, 1 łyżki mąki,1 łyżki cukru i 2 łyżek mleka zrobić zaczyn i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Do utartych z cukrem żółtek dodać mąkę, mleko, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki, dodawać powoli stopione letnie masło i w dalszym ciągu wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz, przykryte pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm na posypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki o średnicy 5 cm, robiąc radełkiem na każdym krążku kratkę. Krążki ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia- przykryte ściereczką. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w gorącym piekarniku na rumiano.