Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki
Z drożdży, 1 łyżki mąki,1 łyżki cukru i 2 łyżek mleka zrobić zaczyn i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Do utartych z cukrem żółtek dodać mąkę, mleko, zaczyn, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki, dodawać powoli stopione letnie masło i w dalszym ciągu wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz, przykryte pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm na posypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki o średnicy 5 cm, robiąc radełkiem na każdym krążku kratkę. Krążki ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia- przykryte ściereczką. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w gorącym piekarniku na rumiano.