SUPERPRZEPIS

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem Więcej zdjęć (4)

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem znikają jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki:

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem

Ciasto;

Mak;

  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 4 białka.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Mak;

Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony.
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem
Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.