Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe bułeczki na hot dogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułeczki pieczone w domu szybko znikają, są rewelacyjne.

Drożdżowe bułeczki na hot dogi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki na hot dogi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki na hot dogi
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, wsypać tyle mąki aby rozczyn miał gęstość śmietany, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło stopić, lekko przestudzić. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać pozostałą mąkę, sól i wyrabiać aż w cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. W trakcie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki i uformować bułeczki. Ułożyć w foremkach, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 20-25 minut.
Drożdżowe bułeczki na hot dogi
Gotowe ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę
Drożdżowe bułeczki na hot dogi
Z ciasta formować bułeczki i układać w foremkach
Drożdżowe bułeczki na hot dogi
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem