Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki na hot dogi
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, wsypać tyle mąki aby rozczyn miał gęstość śmietany, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło stopić, lekko przestudzić. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać pozostałą mąkę, sól i wyrabiać aż w cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. W trakcie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki i uformować bułeczki. Ułożyć w foremkach, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 20-25 minut.