Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki świnki
Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn będzie gotowy połącz go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem, bardzo dokładnie wyrabiając ciasto. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości 6-7 mm. Dużą szklanką wycinaj krążki na głowy świnek, a mniejszą szklanką na nosy. Uszy to 1/4 mniejszego koła. Poszczególne elementy sklejaj roztrzepanym żółtkiem. Oczy to u mnie rodzynki, ale możesz też zrobić je z orzechów laskowych lub z kaszy gryczanej. Dziurki w nosie zrób metalową końcówką miksera. Gotowe bułeczki-świnki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
lenna
darmiona
evita0007
zbysiowa
anemon
edytaha
jaNina
Agiatis
Bernadetta
anemon