anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Drożdżowe bułeczki świnki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przepis wiele lat temu znalazłam w jakimś tygodniku i od tamtej pory bułeczki zawsze robią furorę wśród dzieci!

Drożdżowe bułeczki świnki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki świnki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki świnki
Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn będzie gotowy połącz go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem, bardzo dokładnie wyrabiając ciasto. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości 6-7 mm. Dużą szklanką wycinaj krążki na głowy świnek, a mniejszą szklanką na nosy. Uszy to 1/4 mniejszego koła. Poszczególne elementy sklejaj roztrzepanym żółtkiem. Oczy to u mnie rodzynki, ale możesz też zrobić je z orzechów laskowych lub z kaszy gryczanej. Dziurki w nosie zrób metalową końcówką miksera. Gotowe bułeczki-świnki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
Drożdżowe bułeczki świnki
Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, nakryj lnianą ściereczką .
Drożdżowe bułeczki świnki
Gotowe bułeczki-świnki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki świnki
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
Drożdżowe bułeczki świnki
Najsmaczniejsze są rodzynkowe oczy, później uszy, a na końcu zjadam całą bułeczkę.