akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puchata brioszka z dodatkiem jabłek i masy kajmakowej, która idealnie komponuję się z bułeczką :) Przepis pochodzi z książki „Mała kuchnia paryska” Rachel Khoo (troszkę go zmodyfikowałam) Serdecznie polecam!

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

 

 

  • Dodatkowo:
  • 150 g. masy kajmakowej
  • duże jabłko
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • mleko zagęszczone do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować go masą kajmakową. Na kajmak wyłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość posypać jeszcze zmielonymi orzechami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 6 równych części. Umieścić je w tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut) 3. Wyrośniętą brioszkę posmarować zagęszczonym mlekiem. Piec w 160st.C około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Smacznego! 
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Rozwałkowanie ciasta drożdżowego na prostokąt.
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Wysmarowanie ciasta kajmakiem i posypanie jabłkami.
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Wyrośnięta brioszki z jabłkami i kajmakiem.
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Upieczone i ostudzone drożdżowe brioszki.