Sposób przygotowania:
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować go masą kajmakową. Na kajmak wyłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość posypać jeszcze zmielonymi orzechami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 6 równych części. Umieścić je w tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut) 3. Wyrośniętą brioszkę posmarować zagęszczonym mlekiem. Piec w 160st.C około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Smacznego!