gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smakowite drożdżowki z makiem i kruszonką. Odpowiednio wilgotne i słodkie z chrupiącą kruszonką. Polecam.

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

 

 

 

  • 850 g masy makowej,

 

  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru brązowego.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce. 

Mąkę przesiewamy. 

Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 

Ciasto dzielimy na 2 części, następnie wałkujemy cienko na prostokąty.

Wykładamy połowę masy makowej i zwijamy w rulon, to samo robimy z drugą częścią.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

Bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)