SUPERPRZEPIS

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 170
         
ocena: 3/5 głosów: 3
Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" - aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko.

Składniki:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

35-40 sztuk:

  • 125 g gotowanej marchewki
  • 250 g mąki pszenno-żytniej (użyłam samej żytniej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

Marchew:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka
Marchewka powinna być dokładnie zblendowana.

Marchew należy obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie zblendować na gładką masę.

Masa:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki zagnieść.

Formowanie:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka
Ciastka przygotować i pokroić tak jak kopytka.

Ciasto należy podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałek.
Wałeczki lekko spłaszczyć i skośnie pokroić na kawałki o długości około 3 cm.

Pieczenie:

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w 190 stopniach.

Tagi:

ciastka