ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Krupnik na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy krupnik na szybko bez mięsa tylko z okrasą. Najleiej smakuje ugotowany wieczorem i jedzony na drugi dzień na obiad.

Krupnik na szybko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik na szybko

 

  • woda 4 litry,
  • ziemniaki 5 sztuk większe,
  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • kasza jęczmienna wiejska średnia 1 szklanka,
  • przyprawa jarzynka 3 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • okrasa 3 łyżki,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Krupnik na szybko
Wlać do garnka wodę, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się zagotuje woda zebrać szumówką pianę, wsypać kaszę jęczmienną, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę.

Gotować do miękkości kaszy około 25 minut, pod koniec wsypać przyprawę, wlać przyprawę w płynie, dodać okrasę (mam boczek podwędzony stopiony ze słoniną na smalec), wsypać pieprz mielony.

Przed podaniem posypać natką pietruszki, można dodać do zupy śmietanę.
Krupnik na szybko.
Najlepsza kasz na krupnik to średnia jęczmienna.
Krupnik na szybko.
Najlepiej ugotować wieczorem , dobrze smaki się przegryzą.