Sposób przygotowania:
Drożdżowe chałki z sezamemPrzygotowanie ciasta
Pokruszone drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. wymieszać i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Masło roztopić.
Po godzinie z podanych składników z dodatkiem rozczynu zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wykonanie chałek
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować 3 równej długości wałki.
Przygotowanie chałek
Wykorzystując 3 wałeczki zapleść warkocz. Końce zlepić
Przygotowanie do pieczenia
Przygotowane chałki rozłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Należy zachować odległość między chałkami, bo w czasie pieczenia zwiększą swoją objętość.
Ja piekłam po 2 w formie. Zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować dokładnie roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.
Pieczenie
Formy z chałkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut.