Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Drożdżowe chałki z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pieczywko łatwe do zrobienia. Jako posypkę można użyć mak, kruszonkę czy gruby cukier. Ja zrobiłam tym razem z sezamem.

Drożdżowe chałki z sezamem

Składniki:

Drożdżowe chałki z sezamem

Ciasto

Na wierzch

Sposób przygotowania:

Drożdżowe chałki z sezamem

Przygotowanie ciasta

Drożdżowe chałki z sezamem
Po około godziny przygotowane ciasto podwaja swoją objętość

Pokruszone drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. wymieszać i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Masło roztopić.

Po godzinie z podanych składników z dodatkiem rozczynu zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Wykonanie chałek

Drożdżowe chałki z sezamem
Wałeczki z ciasta równej grubości i długości

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować 3 równej długości wałki.

Przygotowanie chałek

Drożdżowe chałki z sezamem
Warkocz z wałeczków jest łatwy do wykonania

Wykorzystując 3 wałeczki zapleść warkocz. Końce zlepić

Przygotowanie do pieczenia

Drożdżowe chałki z sezamem
Chałki gotowe do pieczenia jeszcze zwiększają objętość

Przygotowane chałki rozłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Należy zachować odległość między chałkami, bo w czasie pieczenia zwiększą swoją objętość.

Ja piekłam po 2 w formie. Zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

Posmarować dokładnie roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.

Pieczenie

Drożdżowe chałki z sezamem
Upieczone chałki najlepiej smakują jeszcze ciepłe

Formy z chałkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut.